Je kunt het niet gemist hebben. De blockchain en de wereld van het digitale geld worden dagelijks groter. Wereldwijd zijn miljoenen mensen die dagelijks bezig met cryptocurrencies. En dat is pas het begin, want nu zijn we op het punt beland waarop echte toepassingen mogelijk worden. Maar wat kun jij nu eigenlijk met cryptovaluta en de blockchaintechnologie op het internet? We hebben drie mogelijkheden op een rijtje gezet.

Betalen en betaald worden

Munten zoals de Bitcoin zijn speciaal ontwikkeld om een betaalmiddel te zijn. Deze variant van de blockchaintechnologie wordt blockchain 1.0 genoemd. Aangezien het digitale geld ontzettend in trek is en steeds meer mensen in ieder geval een paar munten hebben, spelen bedrijven hierop in. Je kunt steeds vaker online betalen met Bitcoin, Ether of Litecoin. Ook de kleinere munten zijn bijzonder in trek, omdat zij eigen voordelen met zich meebrengen, zoals snellere transacties of lagere kosten.

Maar je kunt niet alleen betalen – je kunt ook betaald krijgen in cryptovaluta. Bijvoorbeeld via een van de vele faucets, maar ook freelancers en hackers krijgen in toenemende mate betaald in cryptovaluta. Interessant wanneer je graag een leuke start wilt maken met cryptovaluta, maar geen eigen vermogen in wilt leggen.

Investeren (daghandel of HODL)

Wil je wél met je spaargeld iets gaan doen? Dan is investeren in cryptocurrencies wellicht een optie voor jou. Al vanaf € 25 kun je meedoen met de cryptovalutahandel, maar een wat grotere inleg zorgt doorgaans voor wat meer rendement. Wanneer je kiest voor het handelen met cryptovaluta, zijn er grofweg twee opties:

  • Daghandel: kopen en verkopen met korte invallen om zo gebruik te maken van het volatiele karakter van het digitale geld
  • HODL: investeren met een doelstelling voor de langere termijn

In beide gevallen is het belangrijk dat je rekening houdt met risicomanagement. Verspreid je investering altijd over verschillende munten of assets, om zo het risico op grote verliezen te beperken. En uiteraard: investeer nooit geld dat je op de korte termijn nodig hebt.

Applicaties en Apps ontwikkelen

Ben je zelf een programmeur en heb je interesse in de vele mogelijkheden om zelf applicaties, dApps of een eigen blockchain op te zetten? Dan komen er interessante mogelijkheden aan. Niet op de Ethereumblockchain, tenzij je een studie wilt doen om solidity te beheersen. Ben je goed met Javascript, dan kun je kijken naar Lisk, een blockchain die veel gebruiksvriendelijker is wanneer je zelf applicaties wilt schrijven.

Nu begint het pas echt!

Misschien heb je net als wij de blockchain nu al jarenlang in de gaten gehouden en vraag je je af wanneer de echte mogelijkheden eens beschikbaar komen. Het antwoord: bijzonder snel. De grotere blockchains staan live, de interesse vanuit investeerders en programmeurs neemt steeds verder toe. En met het Internet der Dingen voor de deur, is het hoog tijd om eens zelf aan de slag te gaan met één van de vele mogelijkheden die deze nieuwe technologie ons biedt.