Lees hier 5 redenen om vandaag nog te kiezen voor het isoleren van je huis.

1. Isolatie verhoogt het wooncomfort

In een huis dat niet of onvoldoende geïsoleerd is, kunnen de binnenmuren en ramen in de winter aanzienlijk kouder zijn dan de kamertemperatuur. Dit leidt tot voortdurende rillingen en een gevoel van onbehagen binnen het huis. In de zomer worden de kamers echter zeer snel warm als er geen isolatie is. Dat verhoogt ook niet echt de kwaliteit van leven. Als de muren daarentegen van buitenaf geïsoleerd zijn, zijn de wand- en kamertemperatuur gelijk. Dit verbetert merkbaar het binnenklimaat en daarmee de levenskwaliteit.

2. Isolatie verbetert de vochtbescherming en voorkomt schimmelgroei

Warme muren verminderen het risico op condensatie van vocht op de muren en schimmelvorming op de muren. Vocht wordt niet alleen gegenereerd in ruimtes door te douchen, koken of wassen, maar ook door te ademen. Als het condenseert op koude, niet geïsoleerde muren, kan dit leiden tot vochtschade en de vorming van schadelijke schimmels. Warme, geïsoleerde wanden dragen daarentegen bij aan een hygiënisch en gezond binnenklimaat. Het is echter belangrijk om voor een goede ventilatie te zorgen – vooral na de isolatie van je huis door Energie Control.

3. Isoleren houdt of verhoogt de waarde van het gebouw op peil of verhoogt de waarde ervan

Met een professioneel geïsoleerd pand sta je in het groen met je energiecertificaat. En wanneer je het verkoopt of huurt, moet je het ongevraagd tonen of relevante informatie verstrekken. Als je je huis isoleert, bescherm je het niet alleen effectief tegen weersinvloeden en structurele schade. Je kunt dus ook de waarde behouden of zelfs verhogen.

Dit betekent dat je de waarde ook kunt behouden of zelfs verhogen. Slechte energiewaarden in het rode gebied van het energiecertificaat verminderen daarentegen de waarde van je gebouw en dus ook de prijs bij verkoop of verhuur. Bij te hoge stookkosten is spouwmuurisolatie de perfecte oplossing.

4. Isolatie draagt bij tot de bescherming van het klimaat

Een geïsoleerde woning is klimaat- en grondstofbescherming. Want hoe minder verwarmingsenergie je nodig hebt, hoe minder klimaatschadelijke CO2-uitstoot er wordt gegenereerd. Tegelijkertijd spaart je eindige hulpbronnen zoals olie en aardgas. En het hardnekkige gerucht dat isolatiematerialen zich normaal gesproken niet energetisch terugverdienen gedurende hun levenscyclus is gewoonweg niet waar: isolatiematerialen kunnen bijna altijd de energie terugverdienen die in productie, transport, installatie en afvoer wordt geïnvesteerd door energiebesparing en ook nog eens veel energie besparen. En als je ook nog ecologische isolatiematerialen gebruikt die gemaakt zijn van hernieuwbare grondstoffen: des te klimaatvriendelijker en beter.

5. Isolatie verhoogt de geluidsisolatie

Veel isolatiematerialen beschermen niet alleen tegen hitte en koude, maar ook tegen lawaai. Met name moderne ramen met warmte-isolerende driedubbele beglazing houden het straatgeluid en andere geluiden buiten. Ramen met warmte-isolatie verminderen het lawaai met minstens 31 decibel. Een geluidsreductie van 10 decibel wordt door het menselijk oor ervaren als een halvering van het geluid. Warmte-isolerende, meervoudig beglaasde ramen isoleren niet alleen het warmteverlies, maar ook het geluid.